Ons verhaalHoe het begon en verder...

Achtergrond

In 2010 kwam Kees tijdens Open Monumentendag voor het eerst bij de broeders in de Priorij van Sint Jan. Een ontmoeting met de huidige prior resulteerde in een gesprek waarin Kees schetste hoe mooi het zou zijn om bier te brouwen in zo'n mooi klooster als dit. Hij kende nog wel iemand die bier kan brouwen en dit resulteerde al snel in het hobbymatig brouwen van het eerste bier in de keuken van het klooster. Na enkele jaren brouwen op vriendschappelijke basis werd met het idee gespeeld om te onderzoeken of het mogelijk was een uiterst kleine, maar kwalitatief goede nanobrouwerij te realiseren. Na veel onderzoek naar mogelijkheden en leveranciers en contact met de gemeente en douane voor de nodige vergunningen was het zo ver. Oktober 2013 werd Stichting Haagsche Broeder ingeschreven in het handelsregister en begin 2014 werd er gestart met brouwen. 28 juni 2014 werd de eerste Haagsche Broeder Prior aangeboden aan Burgemeester Jozias van Aartsen en is de verkoop van start gegaan.


Visie

De Broeders van Sint Jan en hun priorij dragen een verhaal uit. Datzelfde geldt voor de brouwerij en de bieren die zij produceert. Het verhaal, en de beleving die hier bij hoort, hebben we vertaald in onze bieren. De kernwaarden van Haagsche Broeder zijn bezinning & ontmoeting, kwaliteit & eigenheid.

Bezinning en ontmoeten

We worden overladen met prikkels, maar tegelijkertijd blijft er maar weinig echt hangen. Veel mensen ervaren het dagelijkse leven als vluchtig en soms zelfs oppervlakkig. We zijn bang de essentie te missen, maar tegelijkertijd nemen we niet altijd genoeg tijd om de essentiƫle dingen tot ons te nemen.

Bij Haagsche Broeder vinden we dat belangrijk; de tijd en rust nemen om aandacht te schenken aan wat we echt belangrijk vinden. Dat we even een moment (of twee) nemen om te bedenken waar we staan en wat we belangrijk vinden. Of misschien nog wel wezenlijker; wie belangrijk voor ons zijn. Nemen we genoeg tijd voor de mensen die er het meest toe doen voor ons. Of zijn er nog kanten die we wel eens willen uitdiepen, kanten die we nog willen ontmoeten? Want genieten van het leven doen we samen, in relatie met onze dierbaren, vrienden die we misschien al te lang niet gesproken hebben of degene die naast je aan de bar staat, vrienden die je nog moet leren kennen.

Kortom: bezinning en ontmoeting. Die ervaring streven we na bij het brouwen van de Haagsche Broeder en bij het moment dat je je glas hebt uitgeschonken en je eerste slok neemt. Even ontsnappen uit de vluchtigheid van alledag.

Kwaliteit en eigenheid

Genieten van de bieren van Haagsche Broeder. Een kwaliteitsproduct vervaardigd in het klooster van de Broeders van Sint Jan. Een stadsklooster in het oude centrum van Den Haag. Gebrouwen met broeders, die als eerste doel hebben om zich voor te stellen en open te staan voor hun omgeving. Financieel gewin komt later, kwaliteit staat voor op. Geworteld in ambacht, trots op wat hen eigen maakt, maar met oog voor de tijd (en smaak) van nu.

Het drinken van Haagsche Broeder is meer dan het drinken van een biertje. De bieren die wij maken komen voort uit de rijke traditie van het bierbrouwen, maar zijn tegelijkertijd helemaal van nu. De bierwereld is volop in beweging, alleen al in Nederland is het aantal brouwerijen de afgelopen jaren verveelvoudigd. Haagsche Broeder wil bieren brouwen die een eigen plaatsje verdienen in die wereld, herkenbaar door hun kwaliteit en eigenheid.